Sea & Mountain Adventures juhlistaa 30-vuotista taivaltaan vuonna 2024. Yrityksen hieman erikoinen nimi juontaa juurensa perustajansa Paul Alménin intohimosta kiipeilyyn ja purjehdukseen. Jo 80-luvun lopusta lähtien ryhmiä vietiin kiipeilyretkille kolmen mantereen huipuille ja kuunari Aleksandralla järjestettiin purjehduksia Välimerellä ja Karibialla ja lopuksi Suomen saaristossa ja Itämerellä.
Vuoret ja valtameret vaihtuivat Nuuksion kallioihin ja järviin ja yritys Sea & Mountain Adventures Oy perustettiin. Samana vuonna perustettiin myös Nuuksion kansallispuisto.
Toimintamme alkuaikoina ei ollut internetiä eikä kännyköitä, joten asiakkaita houkuteltiin retkille Nuuksioon mm. lehti-ilmoituksilla. Matkailun edistämiskeskus markkinoi 90-luvulla pääasiassa vain pääkaupunkia ja lappia, joten teimme pioneerityötä Nuuksion tunnettuuden eteen.
Karhunpesän huvila Nuuksiossa oli aluksi omassa vapaa-ajan käytössä mutta siitä tuli nopeasti tukikohta Nuuksion retkille ja suosittu kokoushuvila. Karhunpesän sijaintia kallion laella ihasteltiin ja näkymiä kansallispuistoon on verrattu jopa lapin veroisiksi. Kansallispuisto on rajanaapurimme. Tontilla on myös aktiviteettitarjontaa, aluksi pienempi seikkailurata ja myöhemmin vaijeriliukuja ja kiipeilyä sisältävä "high rope" -yläköysirata, 6-9 m korkeudessa. Lisäksi rakennettiin 9-väylän maastofrisbeegolfrata ja erilliselle alatontille pystytettiin suuri kota.
Retket olivat alkuaikoina pidempiä kuin nykyisin ja sisälsivät useita eri aktiviteettja, kuten patikointia, pyöräilyä, melontaa ja seikkailunhaluisille myös kalliokiipeilyä ja kalliolta laskeutumista. Joskus jopa yöpymisiä puolijoukkueteltassa maastossa. Ruoka valmistettiin tulilla. Ihmiset tykkäsivät saadessaan kokea luonnon monimuotoisuuden ja monia eri lajeja. Aktiviteettitarjontamme on aina ollut lihasvoimalla toimivaa, ekologista ja ympäristöä säästävää.
Avautui mahdollisuus laajentua Safaritalolle, vain kivenheiton päähän Karhunpesältä. Safaritalo toimii suurempien ryhmien kokous- ja virkistystilana sekä tukikohtana aktiviteettiohjelmille. Pyöritimme aluksi tiloissa viikonloppuisin myös lounaskahvilaa, jossa kävivät myös laskettelijat naapurissa sijaitsevasta Swing Hillin rinteestä. Swing Hill on yksi Suomen vanhimmista laskettelukeskuksista.
Majoitustilaksi hankimme pihapiiriin 7 pientä retkeilytason mökkiä kerrossänkyineen. Safaritalolla vietettiin myös juhannusjuhlia ja juhannustanssit tanssittiin varta vasten rakennetulla terassilla.
Kehitystyö on aina ollut yksi kulmakivistämme, ja monta hulluakin ideaa on matkan varrella toteutettu, osa ei niin hyviä, mutta InipiSPA -kotakylpylä on ollut yksi parhaista ideoistamme. Safaritalon metsälammen rannalle pystytettiin suuri kota, jonka sisällä on noin 15 hengen puulämmitteinen sauna, kolme lämminvesipaljua ja nuotiotuli kodan keskellä luomassa tunnelmaa. Saunan ja kylpemisen lomassa on mahdollisuus pulahtaa metsälampeen virkistäytymään, talvella avantoon. Paljuissa on vuosien varrella kylpenyt satoja ihmisiä, aina yritysjohtajista poliitikkoihin. Kokin harmiksi saunalle halutaan usein jäädä pidemmäksi aikaa rentoutumaan, illallinen kun ei saa odottaa.
Yritysryhmät ovat aina olleet meille tärkeitä, ja erityisesti Nokian kultavuosina useat teknologia-alan yritykset olivat vakioasiakkaitamme. Mutta ajan myötä alkoi tulla kyselyitä, että olisiko teille tarjota myös jotain muuta kuin Nuuksiota.
Toiminta laajentui Kirkkonummelle, Porkkalaan, josta ostimme suurimman hirsihuvilamme, Villa Kotkankallion. Villa Kotkankallion hulppea 3,5 kerroksinen hirsihuvila uima-altaineen on alusta lähtien ollut johtoryhmien suosittu vetäytymispakka. Kotkankallio tarjoaa rauhalliset puitteet kokoukselle ja virkistäytymiselle, ruoka- ja juomatarjoiluiden kera. Aktiviteettiohjelmia järjestämme Porkkalan upeissa merellisissä maisemissa.
Porojako Nuuksiossa? Päätimme tuoda hieman pohjoisen taikaa etelään ja hankimme poroja Nuuksioon. Karhunpesän tontilta löytyi sopiva, tarpeeksi suuri metsäalue aidattavaksi, jonka sisälle myös kota jäi. Porotokka sopeutui etelään hyvin ja tokan vanhin otti etuoikeutetusti lauman hallintaansa. Poroilla on kaikilla omat luonteensa ja erikoispiirteensä ja ne sulattivat hetkessä kaikkien sydämet. On ollut ilo kohdata hymyileviä ja onnellisia vierailijoita ympäri maailmaa. Poro on monelle ns. taikaeläin, jonka haluaa nähdä edes kerran elämässä. Poropuistossa on maailman kartta, johon vierailijat voivat lisätä nuppineulan oman kotimaansa kohdalle. Kartassa oli niin paljon nuppineuloja, että piti jo ostaa uusi.
Poropuiston White Reindeer kodassa on vietetty häitä ja juhlistettu onnistuneita työprojekteja. Aluetta on kehitetty vastaamaan matkailijoiden toiveita ja viimeisimpänä innovaationa on ametistikaivoslato, jossa voi kaivaa oman onnenkiven, kotimaisen raaka-ametistin.
Suomen luontokeskus Haltia avasi ovensa toukokuussa 2013, jolloin kävijämäärät Nuuksiossa kasvoivat entisestään.
Pitkäaikaiselle toiminnallemme matkailun parissa on myönnetty Good Travel Seal -sertifikaatti ja Sustainable Travel Finland -merkki osoituksena arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen.
30-vuotisjuhlavuosi. Työmme matkailun parissa jatkuu ja intohimomme on edelleen tarjota asiakkaillemme mieleenpainuvia elämyksiä Suomen upeassa luonnossa, kestävän luontomatkailun periaatteilla.
"Matka ei ole koskaan pelkkää määränpäätä, vaan myös seikkailua sinne päästessä"
Logojamme matkan varrelta: